torstai 26. helmikuuta 2015

Agatha Christie: Roger Ackroydin murha



Rouva Ferrars on kuollut. Tohtori Sheppard toteaa kuolinsyyksi veronaalin yliannostuksen, lääkkeen, jota rouva on viime aikoina ottanut unettomuuteen. Myös rikkaan leskirouvan aviomies on kuollut noin vuotta aiemmin äkilliseen vatsatautiin. Paikallisten huhujen mukaan rouva Ferrars olisi murhannut miehensä. Pian King’s Abbottin kylää kohtaa uusi kuolemantapaus, kun Fernly Parkin kartanonherra Roger Ackroyd löydetään puukotettuna työhuoneestaan. Hän ja rouva Ferrars olivat aikoneet avioitua.

Tohtori James Sheppard, kirjan kertoja, asuu King’s Abbotin maalaiskylässä sisarensa Caroline Sheppardin kanssa, jonka Agatha Christie on paljastanut olevan neiti Marblen edeltäjä. Heidän naapuriinsa on muuttanut salaperäinen, pieni ulkomaalaismies. Pian paljastuu, että kyseessä on eläkkeelle vetäytynyt kuuluisa salapoliisi Hercule Poirot. Poirot alkaa tutkia Ackroydin murhaa tämän veljentyttären pyynnöstä, ja hänen avustajanaan toimii tohtori Sheppard.

Epäiltyjen joukossa ovat Ackroydin velkaantunut poikapuoli kapteeni Ralph Patton, neuroottinen käly rouva Cecil Ackroyd, veljentytär Flora Ackroyd, majuri Hector Blunt, sihteeri Geoffrey Raymond, epäilyttävä hovimestari Parker, taloudenhoitaja neiti Russell ja juuri palveluksesta eronnut sisäkkö Ursula Bourne. Suurimmat epäilyt osakseen saa Ralph Patton, johon useat todisteet näyttävät viittaava. Hän on myös isäpuolensa omaisuuden pääperijä. Ralph ja Flora Ackroyd ovat äskettäin kihlautuneet Roger Ackroydin toivomuksesta. Murhan jälkeen Ralph on tavoittamattomissa, joten Flora palkkaa Poirotin selvittämään tapausta.

Kaikki kirjan henkilöt joutuvat vuorotellen epäilyksen alaisiksi, sillä Poirot tietää jokaisen salaavan häneltä jotakin. Sitkeästi tapausta tutkimalla Poirot selvittää jokaisen salaisuudet, lopulta paljastaen todellisen syyllisen. Yllättävän loppuratkaisun omaava teos on Agatha Christien läpimurtoromaani. Kirja ilmestyi vuonna 1926, ja on yksi Christien suosituimmista. Salapoliisiromaanin mielenkiintoinen juoni tarjoaa jännittävän lukuelämyksen ja saa lukemaan kirjan melkein yhdellä istumalla. 

1 kommentti:

  1. Agatha Christiet on minulle sellaisia ikisuosikkeja. Kirjojen tekstit voi jotenkin nähdä mielessään lukiessaan ja aina rikokset ratkeaa... :)

    VastaaPoista